Over Rouw en Verlies

Het is goed te weten dat in het begin van rouw het lichaam in overlevingsstand kan zitten. De schrik en shock zitten letterlijk in je lijf. Mocht je meer willen weten over die overlevingsstand, dan kan ik je het boek The Body keeps the Score van Bessel van der Kolk van harte aanbevelen. Daarnaast helpt het de verschillende manieren waarop je in de overlevingsstand staat, te leren kennen. Om op een later moment te ontdekken hoe jij jezelf kunt reguleren vanuit die overlevingsstand.

Het gaat niet zo zeer om loslaten, maar om de rouw-het verlies-het trauma zijn rechtmatige plek te geven. Dit alles is een stevig proces wat tijd en nog eens tijd vraagt. Wat in kleine stappen gaat waarbij jouw manier het tempo aangeeft. Waarbij je steeds weer plekken ontdekt waar de rouw verweven zit, daarin soms in de knoop raakt en je dus ook steeds opnieuw welkom bent.

In de eerste fase is alle energie nodig om te overleven en is er nog weinig ruimte voor onderzoek in wat je na een groot verlies nodig hebt. De tijd dat we allerlei rituelen hadden waaraan we steun en houvast hadden, ligt (helaas) achter ons. Daarnaast is het ervaren van troost en steun persoonlijk. Je kunt je dus behoorlijk eenzaam voelen in deze periode. Je hebt misschien weinig ruimte te onderzoeken hoe steun er voor jou precies uit kan zien. Of veel vragen wat nou “normaal” rouwen is. Samen kunnen we hiernaar op zoek. Ik werk onder andere met de verliescirkel, vanuit de systemische benadering en met de steuntalen. Gebaseerd op de theorie over de vijf liefdestalen van Gary Chapman, heeft Verlieskunst de 7 steuntalen ontwikkeld die ik gebruik. Je kunt aanschuiven in het inloop-rouw-koffie –café waar ruimte is voor jou. In welke golf van rouw je ook verkeerd.

© 2022 Hulp bij Rouw. All Rights Reserved | Powered by; WebsitebyStudents